Sådan tørrer du dine egne blomster

Tørrede blomster er et fantastisk alternativ til friske blomster til dig, der gerne vil have liv og farve i hjemmet på bæredygtig vis. Tørrede blomster, eller Evighedsblomster, holder som deres kælenavn antyder for evigt, hvis du blot passer godt på dem. Dette indebærer at holde dem væk fra store mængder af direkte sollys og høj varme. Herudover kan bladede godt samle en smule støv over tid, som nænsomt kan fjernes med en hårtørrer. Du kan med fordel se vores pasningsvejledning for mere information. Idet at de tørrede blomster holder bedst, hvis de er væk fra sollys, egner de sig perfekt til at pynte og pryde dit hjem de steder, hvor levende planter ikke kan tåle at stå. På denne måde kan du med fordel benytte dig af både friske og tørrede blomster, og få et levende, billedskønt visuelt udtryk gennem hele dit hjem.

Farve eller ej?

Rigtig mange blomster og korn holder smukt deres naturlige farve, når de tørres. Du kan altså få en vidunderlig Evighedsbuket uden at bruge farve. Men ønsker du at udfordre dig selv og udfolde din kreativitet, kan farver være en fantastisk idé. Farverne gør, at din evighedsbuket bliver endnu mere sprudlende, og kan være et spændende, unikt indslag i din indretning.

Hvilke blomster skal jeg vælge?

Mange af de blomster, som egner sig fantastisk til Evighedsblomster, kan du finde selv i naturen eller i din have. Planter som tidsler, korn, hortensia, lavendel er alle velegnede. Herudover er alle planter med grenede stilke som regel ideelle som Evighedsblomster. Du skal kigge efter planter, som har et lavt væskeindhold, så der ikke løber væske fra, når de skæres over. Disse planter er oplagte at tørre og binde evighedsbuketter af, og heldigvis findes de overalt i vores smukke natur i Danmark.

Her er eksempler på planter og blomster, som du kan kigge efter, når du skal lave en Evighedsbuket:
 • Tidsler
 • Korn
 • Hortensia
 • Craspedia
 • Pampas
 • Og andre blomster med lavt væskeindhold hvor der ikke løber væske fra, når de skæres
Og disse skal du hellere lade gro videre i naturen eller blive hos blomsterhandleren:
 • Pæon
 • Nelliker
 • Liljer
 • Krysantemum
 • Valmuer
 • Og andre blomster hvor blomsterhovedet er tungt og fyldt med vand og stilkene er tynde

Hvordan tørres blomsterne?

Blomster med store blomsterhoveder, som for eksempel tidsler, skal tørre med blomsterhovedet nedad, så stilken ikke får et knæk. Det er er især vigtigt, at hænge blomster med spinkle stænger og store blomsterhoveder, som for eksempel craspedia, med hovedet nedad, for at beskytte og bevare stilken. Blomster og planter med tykke stilke skal også hænge med hovedet nedad.  

Nedenfor kan du se billeder af, hvordan de effektivt kan tørre blomster med hovedet nedad. Og hvordan vi selv tørrer vores egne Evighedsblomster i butikken.

Tørrede craspedia blomster | Evighedsbuketter

Her tørres craspedia og tidsler med hovedet nedad. De giver en smuk gul kontrast til sin evighedsbuket.

Tørrede Protea blomsterhover | Evighedsbuketter

Disse store blomsterhoveder er protea, som også tørres med hovedet nedad. Den fungerer oftest som dronningen i sin evighedsbuket, da den er dominerende og smuk.

Blomster med fine blade, som eucalyptus, skal tørre oprejst i en vase, for at undgå at de smukke blade krøller sammen under tørringen og ødelægger det samlede visuelle udtryk. Andre spinkle planter, som for eksempel havre, kan også sagtens blive tørret oprejst i en vase.

Havre/korn behøver ikke tørre inden du bruger dem til at binde din buket. De er stort set allerede helt tørre når de plukkes, hvis ikke kan de sagtens stå oprejst i en vase til tørring.

Eucalypytus skal tørre oprejst i en vase for at undgå at bladene krøller sammen.

Hvor lang tid går der, før min Evighedsbuket er færdig?

Tørringsprocessen tager 1-2 uger afhængigt af hvor meget væske der er i de enkelte blomster eller blade. Eucalyptusblade kan fx tage 1-2 dage før de er tørret, det samme gælder for korn. Det er ofte meget ligetil at holde øje med blomsterne og tage dem i brug, når de er helt tørre. Hvis du bruger blomster, som tørres oprejst i en vase, er det også helt fint at lade dem tørre færdig i den færdige evighedsbuket. Blomsterne, som tørrer med hovedet nedad, skal du være mere påpasselig med, og du kan med fordel give dem lidt ekstra tørretid, hvis du er i tvivl.  

Eksempler på smukke evighedsbuketter fra Evighedsblomster

Tryk på billederne for at gå videre til købssiden.

Evighedsbuket

Style

En smuk og stilren buket

Evighedsbuket

Stenbakka

Rolige farver i harmoni

Evighedsbuket

Modern

En moderne og smuk buket